sandslott – Niklas Turner Olovzon

På bokmässan i höstas pratade vi med Niklas Turner Olovzon som då tog emot pris för sin spänningsroman: Isberg. Han sa då att han var lite nervös för att han inte skulle få till den där svåra tvåan, hur följer man upp en debut som fått lovord från alla och till och med fått Crimetimes pris för bästa deckardebut?

Han behövde då inte vara orolig. Nu har jag läst Sandslott och det är krypande spänning från allra första början. Några av karaktärerna känner man igen från den förra boken, det är Liss-kulla som bor i byn Tassby utanför Leksand och dit har också Elin flyttat med sin son Elliot. Precis som i Isberg så är miljöerna viktiga och i den här boken så besöker vi Dalarna men också svenskön Koh Lanta i Thailand. Till den exklusiva stugbyn reser Sophie med sin familj för en semester, hon vill skapa content till sin blogg men också skapa minnen tillsammans med sonen som är 13. Maken är inte alls lika intresserad av Thailand, han skulle hellre rest till något mer exklusivt. Efter bara några dagar på ön försvinner sonen och Sophies värld rasar, hon vänder sig till Elin vars son blev bortförd i förra boken. Sophie och Elin är både uppvuxna i Luleå och de har en liknande bakgrund som de hanterar på lite olika sätt.

Nu ska jag inte skriva mer om handlingen utan jag kan bara konstatera att det här är en spännande bok där de olika världarna förs samman genom ohyggliga brott. Jag tycker att man ska börja med att läsa Isberg, även om Sandslott säker kan läsas fristående så vinner den på att man läst om bygden i Dalarna innan och att man känner till Elin och Liss-Kullas bakgrund. Missa inte Niklas Turner Olovzons böcker!