inte utan min syster – Åsa Hellberg

I Inte utan min syster har Åsa Hellberg skrivit en historisk roman som till viss del bygger på hennes egen släkthistoria. Boken inleds i början av 1900-talet och det är systrarna Cornelia och Anna som är huvudpersoner. De har vuxit upp i små omständigheter på en gård i Kville socken, utanför Fjällbacka och trots ekonomiska svårigheter så har de kunnat utbilda sig till sjuksköterskor. Åsa arbetar i Göteborg och Cornelia i Uppsala, livet hemma på gården skiljer sig mycket mot det som de möter i storstan. De möter väninnor som har en helt annan bakgrund, de ser den tekniska utvecklingen, politiska idéer och bekräftas i tankarna om att det finns andra, mer jämlika sätt, att leva livet än det traditionella i Bohuslän. Så förälskar sig Cornelia i en gift läkare, Anna i en man, Erik, från granngården och livet blir inte det som de en gång drömde om.

Det här är en roman som är lättläst och med karaktärer man bryr sig om, många är vi som i vår släkthistoria har liknande berättelser och jag tyckte mycket om att läsa om systrarna från Fjällbacka och deras livsöden. Boken passade bra som ljudbok och uppläsaren Anna Maria Käll gör som alltid ett bra jobb. Jag har förstått att Åsa Hellberg planerar att skriva fler historiska böcker med avstamp i sin släkthistoria, nästa del ska handla om Eriks systrar som lämnade hembygden för att söka lyckan i Amerika. Det ser jag fram emot att läsa!

Bildkälla: Bokförlaget Forum