det sista kapitlet – systrarna från Fjällbacka

Min sommarläsning fortsätter med ännu en roman från bohuskusten. Det sista kapitlet är den tredje, och avslutande, delen i serien om systrarna från Fjällbacka och nu är det sent 20-tal. Hildur övertygar sin faster att hon skall få resa till Amerika för att gifta sig med Thomas Hellberg. Han har lovat en egen gård och familj, fastern är skeptisk men Hildur är beslutsam. Hon vill resa. Tvillingsystern Signe börjar arbeta som sekreterare för en författarinna inne i Fjällbacka och hon blir bekant med systersonen Harry Schiller. Det passar sig inte alls att hon får känslor för den välbärgade sonen i familjen och dessutom blir hon indragen i en konflikt mellan de två bröderna i familjen.

Livet i Amerika blir inte det som Hildur tänkt sig, snart har hon två små barn och arbetet på gården får hon sköta på egen hand, också hon får oväntat starka känslor för en man och ska man säga något om den här sista delen i trilogin så är det att kärlekshistorierna tar mycket plats. Jag var mycket förtjust i inledningen av serien Inte utan min syster där fokus var på hur två unga flickor strävade sig fram genom utbildning, den historiska delen var starkare där medan det varit mer fokus på relationer desto längre serien fortlöpt. Det hela blir lättläst feelgood med historiska inslag och det är absolut läsvärt, men kanske gillade den första delen allra bäst. Som jag förstår det så är serien baserad på verkliga händelser i Åsa Hellbergs släkt och jag känner hennes vilja att skriva fram sin historia starkt mellan sidorna, det ger berättelsen en extra dimension.

Bildkälla: Bokförlaget Forum