ellinors modiga val – Katrine Wessel

Med Ellinors modiga val fortsätter serien om familjen Winther i Trondheim. I del 4 är det Ellinor som är huvudkaraktären. Hon är  den unga kvinna som gifter sig med arvingen Kristian Winther och snart efter bröllopet så omkommer Kristian i en brand. Ellinor är ung änka med ett litet barn och hon har svårt att tänka sig att tillbringa resten av livet i sin svärmors hus. Hon bestämmer sig för att återuppta sitt arbete med försäljning och söker arbete i en manufakturaffär, hon flyttar till enlägenhet ovanför affären med sin lilla flicka och som hjälp anställer hon Emma (som vi tidigare mött i serien när hon arbetade på konditori). Det är en ekonomiskt svår tid och det leder till möjligheter, förändringarnas tid kanske är komna och Ellinor får en spännande idé. Skulle hon kunna förnya de trondheimska damernas garderob? Ellinor blir en gestaltning av hur den moderna kvinnan tar allt mer plats, hon vill vara både mamma och entreprenör och vill absolut inte sitta sysslolös.

Det som Wessel gör så snyggt i den här serien är att hon har skapat ett stort galleri av personer och så belyser hon el eller ett par av dem som huvudkaraktärer i varje roman. Många av de andra skymtar förbi men de finns bara där i fonden och nu funderar jag på vem som kommer att få huvudrollen i nästa bok?

Det här är en serie som absolut skall läsas i ordning, jag har lyssnat och det funkar också bra. Gillar man historiska böcker och tv-serie typ Fröken Frimans krig eller Vår tid är nu så ska man inte missa att läsa serien om Familjen Winther som börjar med En ny tid!

Bildkälla: Bokförlaget Polaris