1959 – Ingrid och Georg

Helena von Zweigbergk har ett sinne för att skriva relationsromaner som är närmast unikt. I hennes nya roman 1959 får vi följa Ingrid och Georg under ett år som förändrar deras liv. Ingrid är en ung änka som lever med sin lille son Tom, hon älskar sitt arbete på en flickskola och hon umgås med helst med sin väninna Britt. Livet i lyan vid St Eriksplan är knapert men Ingrid lever det liv som hon önskade sig den gång hon lämnade småstaden. Så möter hon Georg, han är nyinflyttad från Norrköping och journalist på DN. Snart är de förälskade.

När Ingrid blir gravid så blir det också bröllop och gemensam lägenhet. Han hade väl inte heller tänkt sig att stadga sig så snart men han tar sig an rollen spm familjefader så gott han kan. Det blir inte helt enkelt, tiden är den där framtiden siktar in i moderniteten med nybyggda förorter och kanske en man på månen men samtidigt så är de traditionella värdena starka. Georg vill inte att hans fru ska arbeta och ha en egen ekonomi, inte heller vill han att hon skall hamna i den ytliga världen där bjudningar och mode är hela livet. Inte självklart i en tid när könsrollerna är i gungning och dessutom kommer de båda från olika klasser.

Jag är mycket förtjust i den här romanen och ser fram emot att läsa vidare om nästa generation. dottern Johanna och sonen Tom  antar jag kommer att blir huvudkaraktärer i nästa del. Den ska jag läsa.

Bildkälla: Norstedts förlag