sniglar och snö – Agneta Pleijel

Med Sniglar och snö fortsätter Agneta Pleijel sitt självbiografiska berättande och i den här boken får vi läsa om karriären som skrivande människa, dramatikern och kulturredaktören, den första i Aftonbladets historia. Kärlekslivet fortsätter att vara komplicerat och när hon bli mamma så förändras livet och försörjning och rutiner lägger sig som en filt över kreativiteten. Hon vill skriva annat än journalistik men vägen tycks smal, friheten lönen från Aftonbladet ger äts upp av alla de plikter som en stor redaktion för med sig. Hennes lojalitet till sina föräldrar bär också med sig ständig skuld, hon känner ansvar för dem men samtidigt så inser hon med sitt intellekt att de måste skapa eget innehåll i sina liv. Hon måste välja att skriva annars går hon under.

En diktsamling leder väg mot en roman när det politiska sjuttiotalet går över i 80-tal och Vindspejare blir en omskriven debut (jag måste faktiskt läsa den btw). En av de finaste passagerna för mig i Sniglar och snö var när Pleijel berättar om sin resa till Indonesien där hon letar efter sina rötter. Kanske fick hon där den sista kompletterande pusselbiten i sin historia? Hur som, det här var en vidunderligt fin läsning och jag är så glad att jag tog mig an den.

Bildkälla: Norstedts förlag