doften av en man

Doften av en man är Agneta Pleijels mittendel i hennes självbiografiska trilogi och det är i den här boken som flickan blir kvinna. Hon lämnar sin mor och systrarna i Lund och reser för att studera i Göteborg. I en källarlägenhet i Haga prövar hon sig fram, studierna i litteraturhistoria och etnografi leder henne mot ett självständigt tänkande. Professorsdottern bär sin uppväxt som ett ok i de röda kretsarna som hon börjar umgås med och ständigt jagar henne de skuldkänslor som säger att faderns uppbrott från familjen kanske var hennes fel.

Tanken blir allt spänstigare och ändå kan hon inte riktigt frigöra sig från sin bakgrund. Skrivandet tar fart och ständigt har hon doften av de män som formar hennes liv att förhålla sig till. Pappan, pojkvännerna och de öldrickande kulturmännen som hon umgås med på krogen, alla begränsar hennes frihet och ändå fortsätter hon att läsa, skriva och ligga. Det liggs en hel del i den här romanen och att vara åtrådd är en sorts uppskattning som är fysisk och konkret. Känslolivet är inte lika enkelt.

Extra krydda till den här läsningen är förstås att jag går Haga Skolgata varje gång jag går till jobbet och jag kan absolut tänka mig tillbaka till det 60-tal som var Agneta Pleijels. Vilken läsning, vilken bok!

Bildkälla: Norstedts förlag