spådomen – en flickas memoarer

Unna dig att läsa Agneta Pleijel skrev Pernilla på ett_eget_rum  och såklart skulle jag äntligen ta mig an den självbiografiska trilogin som börjar med Spådomen – en flickas memoarer. I den får vi följa barndoms- och ungdomstiden för flickan som är äldst i syskonskaran där pappa matematikern arbetar hårt för att göra karriär och där mamma musikern tar hand om de tre syskonen och vantrivs med det. Faderns karriär gör att de ständigt flyttar och hon har svårt att hitta vänner. Hon lever i böckerna och i drömmarna, skolan går bra men hon känner sig ensam och ansvarig för att föräldrarnas äktenskap inte fungerar. Den fasta punkten för flickan är mormor och morfars handelsträdgård, där tillbringar hon somrarna tillsammans med sina kusiner och där finns lagad mat och omsorg. Jag lyssnar hänfört till Agneta Pleijels inläsning och författarinläsningen gör att texten kommer nära, nära. Jag kan inte sluta och ska genast lyssna vidare på Doften av en man. 

Om den här trilogin finns mycket skrivet och jag kan verkligen rekommendera att man läser några av de långa intervjuer som finns en googling bort eller  lyssnar t ex på söndagsintervjun eller samtalet på Lundströms. De ger läsningen ännu en dimension! 

https://www.norstedts.se/bok/9789113072890/spadomen