kniven i elden – sånger från Ishavet

Kniven i elden är Ingeborg Arvolas inledande roman om livet på Nordkalotten under 1800-talet. Romanen börjar 1859 när pigan Brita Caisa bestämmer sig för att försöka skapa sig ett bättre liv för sig och sina två söner. Hon har hört att vid ishavskusten kan man få arbete med fiske och kanske kan hon till och med bygga ett eget litet hus. Hon packar sina få förnödenheter på en släde och börjar att skida, bakom sig lämnar hon en bygd i norra Finland där hon fått utstå förakt och tuktstraff för att hon fött två pojkar utan att vara gift. Pojkarna får hänga med på resan, de hoppas och önskar att moderna skall gifta sig med en man så att de kan få ett hem där de kan stanna. Hela den lilla familjen strävar tillsammans mot det nya livet, på vägen besöker de Brita Caisas släktingar och träffar vänner och bekanta och genom olika påhugg hankar de sig fram. Brita Caisa är en ovanligt vacker kvinna och dessutom har hon gåvan att kunna bota, hon saknar inte män som uppvaktar henne men på resan träffar hon ännu en gift man. Kärleken växer och påverkar framtiden för både henne och sönerna. 

Brita Caisa är huvudkaraktär i den här romanen men minst lika viktig är miljöerna som skrivs fram i den här boken, Arvola tar oss som läser med till ett vilt och kargt Finnmarken och hon gör det med ett språk som drar mig med in i berättelsen och genom hela läsningen så hejar jag på Brita Caisa. Jag ser fram emot att läsa vidare om hennes livsöde!

https://www.albertbonniersforlag.se/bocker/293521/kniven-i-elden/