vi ses på andra sidan – en änkas manifest för resten av sitt liv

Till Carina Nunstedts självbiografiska bok Vi ses på andra sidan hör ett soundtrack med textrader ur låtar som gör att jag nynnar med. Hennes och hennes man hade musiken tillsammans, de hade skrivandet gemensamt och de hade ett innerligt förhållande fram till hans död. Det här är en bok som jag dragit mig för att läsa, hennes man dog i samma typ av cancer som M och sjukdomsförloppet var mycket likt. Med den skillnad då att hennes make Anders var sjuk under tre år och M levde drygt 5 månader med sin diagnos. I sin bok skildrar Carina livet efteråt, efter att maken dog en vacker natt i juni så skulle hon hitta ett sätt att leva vidare och det är en berörande bok att läsa. Hur sorgen gestaltar sig är personligt och i många delar kan jag känna igen mig, i andra inte alls (som besöken hos medium och terapeuter) men hon skildrar på ett naket sätt desperationen och ensamheten som kommer med att bli änka och inte alls vara förberedd.

 Praktiskt och emotionellt har de tillsammans i familjen undvikit att prata om att Anders skall dö och när det händer  väcker det en våg av känslor och praktiska ting. Carina hanterar allt genom att resa, hon håller sig i farten och söker i mitt tycke ett närmast desperat sätt att hantera sin sorg. Stanna upp och bara landa är oerhört svårt för henne och trots att hon har sina två tonårspojkar och ett stort nätverk runt sig så känner hon sig ensam. En känsla som jag känner igen är att bli så förbannad, man ska klara allt från att installera TV-boxar till att fixa logistik och vardagslivet på egen hand. Och man blir så arg, inte för att man inte kan utan för att man bara inte orkar ta sig an allt. Hon påminner också om att familjen, med henne som projektledare, har levt under flera år med en svårt sjuk familjemedlem och hur det påverkar livet kan vara svårt att förstå om man inte varit där. 

Det här är en på många sätt angelägen bok, den väcker känslor och försöker ge hopp. Där finns skönheten i den berusande doften av lavendelfält, det finns en framtid också efteråt. 

Bildkälla: Bookmark förlag