ting som bär våra minnen

Idag putsade jag mina fönster och plockade fram adventspyntet och det är alltid som en att befinna sig i en tidsmaskin. Sakerna tar mig med till minnen av både händelser och människor och mest av allt så är det förstås min mormor Ingrid som träder fram. För henne var julfirandet en viktig och omhuldad tradition. Mat, pynt och paket förbereddes och julen var hela höstens crescendo. Det är något med maten och högtiderna och minnena som väcks och extra passande var det att under städandet och plockandet idag lyssna på Dina och Jovan Rajs vackra bok Ting som bär våra minnen.

I den här mycket berörande självbiografiska boken så berättar paret Rajs om sitt liv genom små, ofta till det yttre ganska oansenliga saker. En papperslapp, ett fotografi, ett schackspel, ett smycke och en vacker bakform. De båda växer upp på Balkan och när kriget kommer så utplånas större delen av deras judiska släkter. Dina (som var litet barn under kriget) och hennes mor överlever med hjälp av en falsk identitet och Jovan göms i Ungern hos en moster. Han hamnar så småningom i Theresienstadt och 12 år gammal befrias han från lägret. De möts efter kriget och sedan 1968 har paret bott i Sverige. De berättar om sina erfarenheter både i skolor och i den offentliga debatten och vill man läsa mer finns det mycket att finna en googling bort. Jag påmindes om den här fina boken nyligen när Hédi Fried gick bort och jag är så glad över att ha lyssnat på den. 

Vill man använda den i undervisningen med gymnasieelever så finns det en fantastiskt fin lärarhandledning att hitta på Raoul Wallenberg Academy. Utan att ha en enda elev i närheten så tittade jag på foton och karta, det här är en bok som ingen får missa. Jag gillar den lågmälda tonen, de vardagliga tingen och det helt osentimentalt berättade minnena som skildrar en tid i Europas historia som aldrig får glömmas. 

Jag lägger ut min mormors virkade dukar, plockar fram ljusstaken och är så glad över att ha en låda med ting som bär mina minnen. Några av dem hoppas jag förs vidare också till kommande generationer. 

Bildkälla: Bonnier Fakta