den största gåvan – Familjen Winther

Det är år 1900 och Rose Winther skall fira sin första jul som gift. Hon njuter av storstadslivet i London och ser fram emot bjudningar och julklappsinköp. Det som inte känns riktigt bra är att hennes make, Dimpy, är allt mer distanserad. Han tillbringar allt mer tid i sitt arbetsrum och Rose, som hett önskar ett barn, längtar efter närhet och kärlek. När så mormodern boende på släktgodset Oaktree Manor skadar sig så måste Rose resa dit för att hjälpa till och väl på plats så blir det en jul som ingen kunnat ana.

Ja, ni hör, det här är en ganska typisk romantisk berättelse förlagd i historisk tid och ska jag vara ärlig så är den, likt ett avsnitt i en TV-serie, beroende av att man lärt känna hela familjen Winther i de tidigare böckerna. Katrine Wessel drar läsaren med in i en värld som kan liknas vid Downton Abbeys och det är romantik i trädgårdarna, kärlek till hästar, packande av julkorgar och missunsamhet mellan generationerna och förstås ett stilla snöfall dagarna innan jul. Inte mig emot. Härlig verklighetsflykt och perfekt läsning/lyssning när man bara vill vila en stund.

Bildkälla: Polaris bokförlag