årets bästa kriminalroman: skred

”En stilistiskt kvalificerad och brutalt klarsynt kriminalroman om en glesbygd i förändring”

Så lät motiveringen när Svenska deckarakademin igår tilldelade priset för årets kriminalroman till Sara Strömbergs Skred. Under mer än en månad har romanen legat färdigläst här hemma men jag har inte fått tummen ur och skrivit om den. Det är konstigt för det här är en bok som jag tyckte mycket om, Strömberg skriver spänningsromaner som verkligen borrar sig in i läsaren och språket är härligt befriat från förutsägbara deckarmarkörer. Varje ord är utvalt, miljöbeskrivningarna av den jämtländska naturen är så väl skrivna att jag förflyttas dit och livet i den lilla byn där lokaljournalisten Vera bor känns alldeles äkta skildrat. 

Boken börjar med att det är en regnig sommar i Jämtland och det eviga regnandet gör att det går ett jordsked i ett område utanför Åre. Traktens starke man är på gång att exploatera fjällsidan för att bygga fritidshus och fjällsidan ger sig av som i en lavin. Vera, som är en enveten nyhetsjägare, bestämmer sig för att undersöka spelet bakom den nya fritidsbyn och samtidigt så hittas ett armband i Stockholm som tillhör en av ortens ungdomar. Jonte försvann ett drygt år tidigare när han gick från en spelning på krogen och han har ännu inte återfunnits. Hans syster Stina har inte slutat leta efter honom och livet på syskonens fårgård är knapert. I ladan står Jontes musikutrustning dammig och hon hoppas att han ska komma tillbaka oskadd. Vera bestämmer sig för att skriva om försvinnandet och man får följa hennes idoga letande för att hitta fram till sanningen. 

Som en tråd genom hela boken löper konflikten mellan ortsbefolkningarna och turismen, naturen som måste vara orörd för att locka besökare men samtidigt så förväntar sig de som kommer samma service och standard som i Stockholms innerstad. Det är skickligt berättat och spännande mest hela tiden, jag tycker absolut att man ska läsa de här böckerna i ordning. Börja med Sly (som vann priset för bästa debutant förra året) och ta sedan genast upp Skred

Bildkälla: Modernista