sly – Sara Strömberg är årets deckardebutant

Svenska deckarakademin korar varje år en deckardebutant och i år gick priset till Sly av Sara Strömberg. Herre min värld vilken läsning! Så värdig vinnare och så välskrivet. Hur man nu kan förnya en så given genre som deckarens kan man fråga sig men Strömberg har lyckats med ett språk som ofta överraskar och en medelålders avdankad kvinnlig journalist i huvudrollen. Liten blinkning är det kanske till Vera i ”Ett fall för Vera” eftersom Vera Bergström som är huvudpersonen i den här boken har mer än bara namnet gemensamt med den brittiska poliskommisarien. Vera Bergström har tappat farten efter en rejäl livskris och för att försörja sig har hon tagit ett jobb som lärarassistent på en högstadieskola i Östersundstrakten. Hennes skrivande är satt på paus. När en kvinna hittas mördad på baksidan av Åreskutan så kontaktar chefredaktören på lokaltidningen henne, skulle hon kunna tänka sig att skriva ett reportage om den omkomna kvinnan? Vera börjar att leta efter människor som kan känna den döda kvinnan och hon intervjuar och letar i arkiv, snart ligger hon långt före polisen i utredningen.

Sly ingår i en våg av norrland-noir där glesbygd, natur och en osedvanligt skitig och våldsam vardag skildras (tänk Stina Jackson, Karin Smirnoff eller Anna Kuru). Särskilt tyckte jag mycket om att läsa de delarna som utspelar sig i historiska tid, jag kan exakt känna igen känslorna i spelet mellan tjejerna på högstadiet och hur önskan om att får höra till kan leda till mycket tragik. Med tanke på att jag läst många deckare som utspelar sig i norr det senaste (utöver de nämnda så har jag också läst Liza Marklund och Åsa Larsson) så var jag inte jättesugen och boken blev liggande i min hög. Gör inte samma misstag som jag gjorde, det här är en bok som ni inte vill missa!

Bildkälla: Modernista