kvinna sedd bakifrån – en roman att njuta

Kvinna sedd bakifrån är en roman som handlar om den berömde konstnärens maka och modell. Ida Ilsted blir presenterad för Wilhelm Hammershöi en försommar, hennes bror Peter har tagit med en vän från Köpenhamn som ska fira ferie hos familjen i Stubbeköping. Efter bara några dagar förstår Ida att Vilhelm har fattat tycke för henne och när han frågar om hon vill stå modell så blir det jakande svaret ett svar som skall vara hela livet ut.

Jesper Wung-Sung har i sin roman lyft fram konstnärshustrun Ida, hon finns med som motiv på många av Hammershöis interiörer men har fram till nu varit närmast anonym. På tavlorna syns Ida oftast bakifrån och ofta är nacken blottad, hon var en central person i Hammershöis skapande och det är en fröjd att nu läsa en fiktiv skildring över hur hennes liv kan ha tett sig. Wung-Sung vänder henne runt, visar hennes ansikte, sätter ljuset på hennes liv och erfarenheter och det blir både en vacker roman där kärleken till sin make och lojaliteten Ida känner med hans skapande är central. Hon lever för att han ska måla, hon följer honom genom Europa på jakt efter motiv och hon försöker hålla det sociala umgänget levande trots att Vilhelm helst bara målar dygnet runt. 

Extra intressant var det att läsa den här romanen om Ida Hammershöi strax efter att jag läst Åsbrinks biografi över Victoria Benedictsson. De båda böckerna utspelar sig i samma tid, har Köpenhamn och kulturlivet där gemensamt och skildrar båda livet levt ur ett kvinnligt perspektiv. 

Bildkälla omslag: Wahlström & Widstrand