det första chiffret – Stockholm 1940

Världskriget i rasar i Europa och kommer att närmre Sverige och i Stockholm byggs en organisation upp som försöker att tyda den hemliga kommunikation som tyskarna skickar. Till signalspaningsenheten rekryteras tre unga kvinnor som med systematik och kreativitet skall försöka förutsäga tyskarna nästa militära drag.

I Denise Runbergs roman Det första chiffret får vi lära känna de tre kvinnorna som blir arbetskamrater. Med helt olika bakgrund, Signe är nyinflyttad från landsbygden, Elisabeth är världsvan och rör sig hemtamt i Stockholms finare kretsar och så Iris som just flytt från Estland med sina två barn. Tillsammans bildar de en grupp som, med ledning av en excentrisk matematiker och en blind professor, arbetar för att säkra rikets säkerhet.

Jag har undvikit den här serien eftersom jag inte är särskilt förtjust i spionromaner men det var ju synd, det här är en fin blandning mellan historisk roman, feelgood och spänning. Jag ska genast kasta mig på del två i serien om de unga kvinnorna som under 40-talet i Stockholm

Jag påmindes också om Astrid Lindgrens krigsdagböcker som jag läste 2015, hon arbetade på underättelsetjänsten under kriget och dokumenterade i dagböcker sina tankar och reflektioner om kriget. Den passar mycket bra att läsa parallellt med Denise Rudbergs serie.

Bildkälla: Bokförlaget Forum