Jorden runt: Paradais

Fernanda Melchor tar oss som läser med till Mexico och till det inhägnade bostadsområdet Paradais och det är ingen vacker eller tillrättalagd bild som strömmar ut ur boksidorna. Det är två tonårspojkar som båda befinner sig i bostadsområdet som är huvudkaraktärer i den här berättelsen. Polo – den arge, fattige pojken som kommer till området för att städa och sköta poolen och Franco – dem överviktige tonåringen som bor hos sin farföräldrar och vars största intresse är att äta snacks, noggrant studera grannkvinnan och konsumera porr. Det som de förenas i är att de tillsammans super sig fulla för att komma bort från vardagen, arbetet och tristessen. Förstameningen kommer ur Polos mun och den lyder: Allt var den fetes fel, det skulle han säga till dem. 

Den sätter scenen, något har hänt och Polo tänker skylla ifrån sig. Det här är en roman som handlar om klassklyftor, machokultur och våld. Kriminalitet som norm i ett samhälle där mödrarna gör det de kan för att få sönerna bort från gängen och hur avståndet mellan de som har och de som inte har fylls med drömmar om snabba pengar. Språket är explicit och man får vara beredd på det när man börjar sin läsning, jag har blandat lyssning och läsning i bok och det fungerade väl. Jag kan tänka mig att slanguttryck och annat varit en utmaning för översättaren och extra fint är det att bokförlaget Tranan numer alltid har översättarens namn på omslaget. Hanna Nordenhök i det här fallet.

Vill man läsa en roman som tangerar de här temana fast i svensk miljö så tipsar jag om Malin Persson Giolitos I dina händer.

Bildkälla: Bokförlaget Tranan