i dina händer – Malin Persson Giolito

Malin Persson Giolito behöver ingen presentation, med sin braksuccé Störst av allt som kom 2016 och påföljande Netflix-serie så var förväntningarna på I dina händer monumental. 

I dina händer börjar med att en pojke ringer till 112. Någon har blivit skjuten på en lekplats och när polisen Farid kommer till platsen så blir han inte förvånad. På marken under gungan ligger den 14-årige Billy och snart häktas hans kompis Dogge för dådet. De båda pojkarna har hamnat rejält snett och i romanen får man följa dem från barndom och fram till det våldsamma slutet. Det här är en roman om ett brott, det är också en roman om hur de båda pojkarna redan som 7-åringar hittar varandra. De skolkar, bedövar sig med alkohol och de dras in i kriminalitet, familjerna blundar eller är till en början oförmögna att stödja. Skolan och socialtjänsten framställs som mesiga och genomgående är det en ganska sorgsen och uppgiven känsla. Sudden, ägare av matvaruaffären på torget, är en av alla de som arbetar hårt och som man känner så starkt för i den här berättelsen. Han, och många likt han, överges av samhället och i ren desperation vill han skydda sig och sin familj. 

Barn skjuter ihjäl varandra på en lekplats och det är skickligt av Giolito att skildra det på ett sätt som gör att man som läser förstår att det inte är så enkelt att fullt ut greppa drivkrafter och orsakssammanhang. Innan Putin gick totalt bananas så var det några ämnen som såg ut att återkomma i valårets debatter: gängkriminaliteten, integration och skolan. Jag hoppas att debatterna återkommer och att de inte blir så där löjligt svart-vita. Det är inte enkla frågor att styra åt rätt håll, skolan måste fungera för alla för att vi ska kunna bygga ett samhälle där alla vill och kan vara delaktiga och bidra till det gemensamma. En sak är enkelt dock. Vi kan inte någonsin acceptera att barn skjuts av barn. I den debatten är I dina händer en viktig roman, den visar på gråskalorna och hur lätt det kan vara att se mönster i dem trots att de inte är svartvita. 

Bildkälla: Wahlström & Widstrand