gryningsjakten – Kirunatrilogin går i mål

Lukten av piprök, kåsan som hon dricker sitt kaffe i och minnen som väcks när Jonas flyttar in i hennes farfars hus lämnar henne inte ifred. De dramatiska händelserna som skildrats i Den första frosten och Norrskensnatten har skapat spår i Allis som gör henne rastlös, har åkt på semester för att försöka vila upp sig men när hon kommer tillbaka till Kiruna inser hon att det är dags att försöka reda ut vad som i grunden har påverkat hennes liv och som hon nu måste adressera. I den tredje och avslutande delen Kiruna-trilogin av Anna Kuru är det sensommar och Allis återvänder till ruinen av stugan på fjället, hon har blivit medbjuden på älgjakt och Kuru skapar en spännande roman där Allis återigen utmanar de traditionellt kvinnliga rollerna.

Berget än skakar i hennes hemstad, livet fylls med sprickor där ångest pyser ut, tilliten har spolats bort i och med farfaderns död och hon måste finna ett sätt att besegra den där Katla som ständigt hotar med förintelse. Jag tycker att det blev ett både hoppfullt och väntat avslut på den här serien. Jag ser fram emot att läsa mer från Anna Kuru, hennes böcker är en del av den starka våg av norrland-noir som väller fram men samtidigt har hon en egen berättarröst som gör att jag redan längtar efter mer. Lo Kauppi läser ljudböckerna och det gör hon väldigt bra! 

Bildkälla: Modernista