norrskensnatten – Anna Kuru

Det borde vara så att jag bloggar om fotboll, jag brukar liksom göra det när det är mästerskap på gång. Den här gången känns det lite ljummet så jag får helt enkelt fortsätta som vanligt. Kanske blir det lite fotboll så småningom …

Norrskensnatten är del två i Kirunatrilogin och man ska absolut ha läst Den första frosten innan man tar sig an fortsättningen. Allis, som är bilmekaniker i Kiruna, lärde vi känna i den första boken då hon efter en dramatisk händelse gav sig ut till en enligt belägen fjällstuga. Sommaren där blev inte särskilt lugn och när vi nu får möta Allis igen så är det vårvinter. Hon har inte mått särskilt bra och när ett nytt jobb på bilprovningen erbjuds så tar hon det som en nystart. Hon börjar umgås med sin före detta arbetskamrat och träffar då och då Jonas, mannen hon mötte i somras. Livet kanske ändå är på väg att ordna sig?

Påsken närmar sig och Allis bestämmer sig för att tillbringa den ensam i naturen med skidåkning och pimpelfiske och särdeles helglugnt blir det inte. Anna Kuru är skicklig på att skriva miljöer, det är snudd på exotiska miljöer för en person som knappt varit till fjälls men jag upplever det som genuint och äkta. Allis däremot har jag svårt att förstå mig på, hoppas det kommer lite fler ledtrådar till henne i den avslutande boken.

Någon gång ska jag åka till Norrbotten och se norrsken, längtan efter det förstärks med den här välskrivna spänningsromanen.

Bildkälla: Modernista