spänningsvecka: den första frosten

Den första frosten av Anna Kuru är första delen i en spänningsserie som utspelar sig i och runt Kiruna. Huvudperson är Allis som jobbar på en bilverkstad inne i stan, när hennes arbetskamrat hamnar under en bil och omkommer så väcker det minnen av familjen som inte längre finns. Allis bestämmer sig för att tillbringa sommaren i en stuga uppe i fjällvärlden. Där möter hon vandraren från Helsingfors och en rastlös och rotlös man från trakten. Och en katt.

Det här var en spännande psykologisk thriller som bygger mycket på de stämningar som Kuru bygger upp med hjälp av miljöerna och man läser mycket mellan raderna, antydningar som man får tolka själv är ett effektivt sätt berätta. I den mansdominerade verkstaden där Allis arbetar råder en stämning, i den enliga stugan en annan och med hjälp av naturen och klimatet så förstärks den krypande och otäcka känslan som byggs upp genom berättelsen. Skickligt och välskrivet – jag vill läsa mer av Anna Kuru.

Bildkälla: Modernista