som vi lekte: 1980-tal och Dalarna

I Ninni Schulmans nya spänningsserie är platsen en liten by i Dalarna och tiden är 80-tal. Den före detta polisen Ingrid kommer till bygden, hon ska hyra en stuga under sommaren för att fundera över hur livet framöver ska se ut. Hon kan inte längre arbeta som polis men kanske kan hon tjäna lite pengar som privatdetektiv? Hon sätter in en annons och blir anlitad av föräldrarna till Mattias. Mattias har varit försvunnen i snart ett år och modern greppar det sista halmstrået, hon kan inte tro att hennes tolvårige son som var rädd för vatten skulle ha gått ensam nära älven och trillat i. Kroppen är inte funnen och Ingrid börjar sitt sökande efter ledtrådar. Samtidigt som Ingrid letar efter spår av Mattias så försöker hon reda upp sitt liv och de båda berättelserna tangerar varandra på ett sätt som gör att man känner starkt både för det försvunna barnet och för Ingrid. 

Jag själv var ung på 80-talet och jag tycker att Ninni Schulman i Som vi lekte har fångat tiden väl. Det var verkligen en annan tid och jag smålog när Ingrid köpte en telefonsvarare för att inte missa några uppdrag, jag minns väl hur jag köpte en för att inte missa några extrajobb … Det här är en mycket lovande början på en ny serie, jag har gillat hennes spänningsromaner som är förlagda i Värmland mycket och nu är det alltså Dalarna som gäller. Jag ser fram emot att läsa mer om Ingrid, hennes poliskompis Benny och den på ytan idylliska bygden kring Våmhus. 

Bildkälla: Bazar förlag