inget av det här är sant

Lisa Jewells nya roman Inget av det här är sant är en spänningsroman som befinner sig mitt i samtiden. Den börjar med att två kvinnor firar sina födelsedagar på en gastropub i London. Alix är poddaren som bor med sin välbärgade man och två små barn i en stor villa i området, Josie är sömmerskan vars två barn är vuxna och maken pensionerad sedan länge. På damtoaletten möts de båda och det visar sig att de båda är födda på samma dag på samma sjukhus. En idé om att skapa en poddserie som handlar om två kvinnor födda samma dag föds. Alix börjar intervjua Josie och snart förstår man att hon har ett ovanligt livsöde, så ovanligt att man till slut börjar ifrågasätta vad som egentligen är sant eller inte. Varvat med storyn klipps korta snuttar in så att man förstår att det hela blivit till en Netflixserie och jag gillar de där snabba klippen som skapar driv och nyfikenhet på fortsättningen.

Det här är spännande, inte så att det är blodigt eller särskilt våldsamt utan just för att det finns en ständig känsla av osäkerhet, verklighet som överträffar dikten eller vad är det faktiskt som händer? Ingen vet förrän just i slutet. Rekommenderas!

Bildkälla: Norstedts förlag