rosenträdgårdens hemlighet – del 3 i serien om familjen Winther

Katrine Wessels historiska serie om den norska familjen Winther fortsätter med del tre: Rosenträdgårdens hemlighet. Dottern i familjen, som heter Rose, skickas till sina morföräldrar i England och med henne följer jungfrun Karen.

När Rose kommer till godset där morföräldrarna bor, där också hennes mamma vuxit upp, så är det en sluten och militärisk stämning som råder. Morfadern är allvarligt sjuk och eftersom det inte finns någon son i familjen så skall en släkting ärva. Roses moster Elizabeth helt slutat att tala och ägnar sin tid åt att sköta om den vackra trädgården och mormodern är en kylig matriark som inte släpper en j^^^l över bron.

Det är inte utan att jag ser TV-serien Downton Abbey framför ögonen när jag läser. Tiden är mitt i brytningen mellan det viktorianska och det moderna och desto mer vi får lära känna familjen så förstår vi att där ryms hemligheter som kanske behöver luftas. Den presumtive arvingen Dimpy dyker så upp med sin levnadsglada mor och livet blir lite lättsammare på godset. Rose blir väldigt förtjust i honom och är det möjligt att en romans kan spira?

Jag gillar hur Wessel låter de olika familjemedlemmarna vara huvudpersoner i serien, det gör att olika delar av samhället kan skildras och visst är det mysigt att läsa om Rose. I den här delen så är det mer romantik och mindre fackföreningsrörelse men jag gillar att Wessel får oss som läser att förstå att kvinnorna i alla samhällsklasser får ta strid för att öka sina möjligheter till frihet att välja sitt liv. Jag ser fram emot att läsa vidare om familjen Winther.

Bildkälla: Bokförlaget Polaris