spela roll – Lisa Christensen

Spela roll av Lisa Christensen är en debutroman som jag missade när den kom i våras, vilken tur att den nu släpptes i ljud för det här var en riktigt fin bekantskap. Den består av tre olika berättelser som tvinnas samman och tre olika tider och tre människor skildras. 

Nikolaj är 13 år och bor i Riga. Det är 80-tal och livet i Sovjetunionen är begränsat på många sätt. När han en dag får ett brev från väst så förstår han att det kommit till fel adressat, han sätter med hjälp av sin morfar fart med att leta efter den Nikolaj som egentligen borde fått brevet. 

Élodie är en ung kvinna som har flyttat till London, hon har vuxit upp i Sverige med sin ensamstående mamma och när nu hennes mormor går bort så måste hon resa tillbaka till Stockholm för att reda upp hennes dödsbo. Allt det som hon velat flytta från i Sverige måste hon nu konfrontera. 

William är en amerikansk soldat som strider i Vietmankriget, han deserterar och hans fortsatta liv handlar om att hålla sig borta från radarn och den amerikanska säkerhetstjänsten. Han måste välja bort många saker och relationer med andra är omöjligt. Nu bor han i Paris och lever ett tillbakadraget liv. 

Jag fångades av alla karaktärernas öden men helst av allt läste jag om livet för den unge Nikolaj i Lettland, livet bakom järnridån och vägen mot demokrati där är spännande att ta del av. Det är nutidshistoria som inte får glömmas och jag blir återigen mycket sugen på att resa till något av de baltiska länderna. Kanske kan en resa över Östersjön bli av i sommar. Det vore najs. 

Bildkälla: LB förlag