sista säkra – en ovanlig spänningsroman

Lisa Christensens Sista säkra är en ovanlig spänningsroman på så vis att det inte förekommer någon polisutredning och inte heller särdeles mycket action. Det är istället en psykologisk spänning som smyger sig på och man får följa den gotländska tjejen Leina som åker till Manhattan för att arbeta som au-pair. Hon funderar också på om hon skall försöka kontakta sin far som hon vet bor i NY. Året är 2001 och när planen flyger i in tvillingtornen förändras livet för många, så också Leina. Parallellt får man följa psykologen Audreys liv, den berättelsen utspelar sig i nutid och när Audrey tar emot en ny patient som önskar bli hypnotiserad för att minnas så börjar också Audrey närma sig sina minnen.

Romanen handlar om identitet och minnen, kanske blev det något för konstruerat för min smak men det som jag verkligen tog med mig var skildringarna av Manhattan och livet som au-pair där. Kanske slår den delen an till mina egna minnen som barnflicka i storstäder som jag, liksom Leina, reste till för att uppleva livet utanför det lilla sammanhanget som var vardag.

Jag läste för något år sedan Christensens Spela roll och den här nya boken är en härlig uppföljare. Jag rekommenderar verkligen författaren om man vill läsa en annorlunda och välskriven spänningsroman.

Bildkälla: LB Förlag