årets 5 bästa – romaner som griper tag

Idag börjar listandet inne på Kulturkollo också, kika gärna in där och bidra med din egna lista i vår utmaning. Dagens femma här får bli årets mest gripande böcker. Det är en spretig blandning men med det gemensamt att de alla finna kvar i mitt minne för att de berörde mig. Mankells roman kommer med på den här listan eftersom hans bok, sedd utifrån att den blev hans sista, så fint beskriver en åldrande mans beslut att tro på framtiden. Mötet med Cilla Naumann på bokmässan gör hennes roman till ett minne för livet.

Hönan som drömde om att flyga av Sun-Mi Hwang
Bära barnet hem av Cilla Naumann
I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv av Tom Malmqvist
När hundarna kommer av Jessica Schiefauer
Svenska gummistövlar av Henning Mankell

Klicka på titlarna om ni vill vet mer!