kallbaderskan bland fjällen

Just nu håller jag på att röja och städa, min lägenhet skall fotograferas inför försäljning och helst ska den ju då vara så opersonlig som det bara går. Det passar det väldigt bra att lyssna på ett par feelgoodare samtidigt som jag stökar och den första i raden blev Kallbaderskan bland fjällen av Karin Härjegård. 

I Östersund bor Helena och Martin, de har varit ett par i mer än 20 år och arbetar på samma skola. Villan är vacker och resorna är välplanerade. En kväll ringer telefonen, det är en kollega som ringer upp Helena och berättar att hon har ett förhållande med Martin och allt det som varit tryggheten för Helena faller. Av en pensionerad kollega får Helena låna ett hus i Tänndalen att bo i över sommaren och där hittar Helena så småningom ut från det nattsvarta mörkret till en tillvaro som innefattar modiga beslut, våfflor och och ett liv i en liten fjällby. Det nya livet börjar med modet att sänka sig ner i en kall fjällsjö och ta fem simtag, fortsätter med drömmar om att få servera mer än våfflor till turisterna och så småningom också en resa tillbaka till barndomshemmet. 

Det finns numer väldigt många svenska feelgoodböcker och själva premissen för många av dem är just att livet av olika anledningar måste börja om. Jag tycket det här var en av de bästa jag läst de senaste åren, kanske för att Helena var en väldigt sympatisk och mänsklig karaktär som det var lätt att heja på!

https://www.printzpublishing.se/bok/kallbaderskan-bland-fjallen