Irans döttrar

Häromdagen lyssnade jag på konflikt som handlade om det politiska spelet kring svenske Johan Floderus som sitter gisslan i Iran sedan snart två år, det var mycket intressant och programmet ger en spännande översikt över ett schackspel med människor som insats. Samtidigt firade mina arbetskamrater det persiska nyåret  och jag påminns om den revolution som pågår i landet, lite i skuggan av Ukraina och Palestina så kämpar delar av befolkningen i Iran för sin frihet. När jag hittade boken Irans döttrar av Sara Recabarren så ville jag genast läsa. Sara berättar sin egen berättelse och samtidigt som man får följa hennes barndom i Teheran så berättar hon om det motståndsrörelse som hon sedan ett par år följt i sitt yrke som journalist.

Recabarren arbetar på Kalla Fakta och det när hennes självbiografiska berättelse om en uppväxt under 80-talet i Iran och dagens kamp för frihet kommenterar varandra som det här blir riktigt fin läsning. Masha Aminis död, den unga kvinnan som i september 2022 mördades av moralpolisen, blev gnistan till en världsomspännande våg av demonstrationer. Sara Recabarren hör till den generation unga iranska flickor som upplevde när tvånget att bära slöja infördes och nu snart 45 år senare så protesterar man i Iran genom att ta av sig sina slöjor och hela den iranska diasporan gör vad den kan för att Iran skall kunna bli ett demokratiskt och öppet samhälle. Läs!


Bildkälla: Bokförlaget Forum