förtjänst och skicklighet

https://www.romanusochselling.se/bocker/295400/fortjanst-och-skicklighet/

När Lotta Olsson tipsar i DN så brukar de vara att lita på, så också gårdagens tidning. Monica Nebelius Lüning är den före detta domaren som sadlat om till författare och debutboken heter Förtjänst och skicklighet. Varberg är spelplatsen för den här blivande spänningsserien och i den här första delen kommer juristen Ingrid tillbaka till sin barndomsstad för att arbeta som domare på tingsrätten. Hon har levt ett antal år i Köpenhamn och har nu lämnat både staden och mannen som hon var sambo med. Det är högsommar och på plats i domstolen får hon som introduktion uppgift att gå bredvid polisen i den lilla staden, de båda verksamheterna ligger på var sin sida torget och behöver samarbeta. Det blir polisen Rebecka som blir Ingrids kontakt och snart hjälps de åt med ett ovanligt våldsamt mord. Stadens välbärgade byggherre har blivit överkörd av sin egen bil, efter sig lämnar han en flickvän och tre vuxna barn och en hel massa pengar.

Förtjänst och skicklighet är en spännande läsning och på vägen mot brottets uppklarande så får man lära känna de två kvinnorna som försiktigt närmar sig en vänskap utöver det kollegialas.

Jag lägger Monica Nebelius Lünings namn på minnet och ser fram emot att läsa vidare om Ingrid och Rebeckas arbete i Varberg.