berlingryning – Valle Wigers

Det är i mitten av 90-talet och Oskar står i hoplånade kläder på mottagningen. Han har fått ett en utmärkelse som delas ut på Tyska ambassaden där hans språkstudier uppmärksammas och resan till huvudstaden påminner Oskar om att han vill se världen. Visst är Landala en bra plats, visst har han några vänner som han troligen kommer att hålla kvar efter studenten men livet med modern i Göteborg kväver.  Ekonomin tillåter inga resor, han bestämmer sig (likt många andra ungdomar utan pengar på 80- och 90-talet pre EU) för att bli au-pair. Ta hand om barn kan han ju, och staden blir Berlin. Väl där möter han en familj som är i kris och en stad i förvandling. Han skapar sig snart ett eget liv där och den där blandningen av ungdomlig naivitet, lust på det mesta och ständigt sökande efter pengar och försöken att förstå sig på människorna och världen väcker både känslor och tankar hos mig. 

Valle Wigers roman Berlingryning är en fin läsning om en ung man en tid och en stad som alla är i förändring. M s återkommande önskan om gemensamt resmål var alltid Berlin. Han hade upplevt staden som ung (innan murens fall) och han älskade det ruffiga i staden, vagabonderandet och maten i varje gathörn. Den här romanen skulle han gillat att läsa! 

I God natt oktober så skrev Valle Wigers om pojken Adam, jag tänkte mig den här romanen som en fortsättning på den berättelsen men uppenbarligen har pojkarna olika namn så kanske övertolkade jag. Hur som, båda böckerna är läsning som både berör och skapa igenkänning. Rekommenderas! 

https://www.vulkanmedia.se/berlingryning/