egendom – Hernan Diaz

Trust heter Hernan Diaz pulizerprisrosade roman på originalspråk och det här är verkligen en bok där man uppmanas att ha förtroende för de olika berättarna och i slutändan stå med en historia där man varken vet ut eller in. Det som ändå tycks klarlagt är att det här är en berättelse om NY under tjugotal och trettiotal, den ekonomiska utvecklingen sker i raketfart och börskrasch och depression följer och är man insatt i ekonomi så är säkert de delarna av romanen mycket intressanta. Finansvärlden med familjer som skapar och förvaltar stora förmögenheter och en industriell boom som skapar konsumtion är processer jag kan för lite om, men jag blir sugen på att veta mer. Jag blir också mycket sugen på att resa till NY, kanske kan det bli en tur. 

På svenska har boken fått titeln Egendom och den betår av fyra delar. Inledningsdelen är en roman (i romanen), del två är ett utkast till en självbiografi skrivet av finansmannen Andrew Bevel, del tre är en biografi skriven av en anställd till Bevel och del fyra frun Mildred Bevels dagboksanteckningar. Ni hör, här gäller det att hänga med i svängarna och jag kan ana att Diaz har haft det mycket trevligt när han skapat och fogat ihop det här romanbygget. Formen med de olika textyperna är spännande och skapar en extra nerv. Vilken historia kommer nu, vems röst ska man tro på?

Jag fick den här boken av min #secretsanta och det var verkligen en väl vald klapp, jag tycket mycket om läsningen och det var härligt att tvingas att vara på tårna. Det här är en bok som kräver obruten lästid och jag hade inte kunnat lyssna på den ljudbok, se till att ha en ledig helg och en skön fåtölj så är det läge för en härlig läsupplevelse! 

https://brombergs.se/bok/egendom/