hur blir det med julen?

Hur blir det med julen? Ja, den frågan ställer sig de tre systrarna när deras pappa dör. Det är adventstid och efter pappans begravning så återstår för systrarna bouppteckning och att ta rätt på hus, båt och ett helt livs lösöre. Det som först verkar vara en ganska tröttande men enkel praktikalitet för Anki, Susanne och Jenny visar sig bli en tid av överraskningar och de får under en dryg månad lära känna både varandra och får nya bekantskaper. Den där frågan om julen, som alltid brukade firas tillsammans i barndomshemmet, är kanske inte längre den allra viktigaste. 

Jag vet inte varför jag hela tiden placerar handlingen i Göteborg, det är nog så att jag kan se systrarna framför mig i någon av de västra stadsdelarna och ljudboken är också inläst på klingande Göteborgska av Klara Zimmergren. I själva verket är det nog faktiskt en mindre stad som skildras och pappan är en av ortens kändisar, före detta dansbandsmusiker som han är. Hans stora hit är julsången Hur blir det med julen som spelas år ut och år in i affärer och köpcentrum kring julen. De tre systrarna bor alla kvar i stan och de har sina tagna roller: storasyster Anki är den förnuftiga, mellansyster Susanne är den hemlighetsfulla änkan och lillasyster Jenny är den känslosamma. Gemensamt för dem alla är att de när de röjer ur föräldrarnas hus upptäcker hemligheter som de aldrig kunnat ana. 

Det här är en lättsam relationsroman som ger mersmak. Jag gillar hur systrarna Jessika och Annika Devert skildrar det som de allra flesta någon gång upplever, att röja ur ett föräldrahem och kanske blir det hela inte lika dramatiskt för alla som för de här syskonen men igenkänningen helt klart stor också för mig. Julaftonens gåvor som avslutar just den här berättelsen, öppnar helt klart för en fortsättning. Den ser jag fram emot!    

https://www.printzpublishing.se/bok/hur-blir-det-med-julen