järnblomma – spänningsroman från Lund

I Järnblomma av Frida Skybäck så är spelplatsen det nedlagda sinnesjukhuset Sankt Lars. En vårnatt gör ett par ungdomar intrång i ödehuset och där finner de ett inmurat lik. Kan det vara en av de ungdomar som försvann från sjukhuset på 80-talet?

Utredningen sätts igång med polisen Fredrika och kollegan Henry som härförare. De träffar den unga försvunna kvinnans släktingar och när de börjar leta i patientlängder och prata med gamla klasskamrater tycks det som att det finns mer än en hemlighet begraven. Nog sagt om detta. Det är en spänningsroman och mer om handlingen ska inte röjas.

Jag hörde Frida Skybäck berätta om hur hon vandrat på Sankt Lars begravningsplats där så många patienter ligger, de flesta utan något som markerar deras grav. Vid några platser på den vanskötta platsen finns det en järnblomma och när Skybäck vandrade där började hon fundera på patienterna och deras öden. Småstaden Lund är en viktig miljö för serien om poliserna Fredrika och Henry och det kommer säkert att komma fler böcker, det ser jag fram emot.

Bildkälla: Bokförlaget Polaris