jävla karlar

https://www.bokforlagetpolaris.se/jaevla-karlar/t-0/9789177952008

Andrev Waldens debutroman Jävla Karlar är just nu överallt media – lång intervju i Lundströms och medverkan i Babel och recensioner i de stora dagstidningarna. Jag blev nyfiken, lördagsläsningen var given.

Waldens autofiktiva roman handlar om hur han under sin uppväxt lever ett kringflackande liv där hans mammas letande efter kärlek styr hela familjelivet. På 7 år har han 7 pappor och barnen får hänga med i svängarna bäst de kan. Det är som att mamman dras till våldsamma opålitliga män och hennes muttrande omkväde som hon delar med sina väninnor är Jävla karlar. Papporna är som väder eller växtvärk. De kommer och går. Den unge Andrevs fantasier om hans riktiga pappa löper som en röd tråd genom boken. Han samlar ihop allt fler ledtrådar och tanken på en riktig pappa är kanske mer lockande än att faktiskt träffa honom.

Uppväxtskildringar är ju vanligt när det handlar om debutromaner och man kan fundera över om det behövs ännu en sådan som skildrar 80 och 90-talets barndom? Är de lika bra som Waldens bok så får det komma många fler. Språket är fantastiskt, berättandet är unikt och jag kunde bara inte sluta läsa.

Herregud vilken jxxla bok! Läs den.