inget ska växa över mig – en viktig roman!

Jag återkommer i mitt bloggande om böcker till att jag tycker aspekten klass ofta glöms bort i dagens litteratursamtal. I Elin Grelssons Inget ska växa över mig så skriver hon om ämnet på ett sätt som är helt fantastiskt. Huvudpersonen Jenny kommer från en mindre ort i Norrland, hon har lämnat för Stockholm och har nu landat ett jobb inom PR. Fler och fler punkter på långtidsplanen verkar bli uppfyllda. Så träffar hon Sebastian. Han som doktorerar i sociologi där han ska intervjua personer från arbetarklassen för att få fatt i deras bild av klass. Hur ska han, med sin tydliga övremedelklassbakgrund ens kunna närma sig ämnet undrar man ju när man läser. Teorier för all del men mötet?

Jenny blir i relationen med Sebastian och umgänget med hans vänner allt mer förvirrad, hon befinner sig i ett mellanförskap där hon hela tiden måste förhålla sig till det sammanhang hon just för stunden ingår i. Den där planen hon hade, är den ens fylld med viktiga saker? För Sebastian så är det självklart att hon som är så begåvad skall gå konstskola, men hur ska hon då försörja sig och hur ska hon kunna hjälpa sina föräldrar som snart kommer vara fattigpensionärer.

Elin Grelsson fångar samtiden med hjälp av Jenny och Sebastians och har skrivit en modern klasskildring. Så spännande läsning och så mycket som jag känner igen mig i trots att jag är Jennys mammas generation.

Det här är en viktig roman och jag hoppas den blir läst av många!

https://www.nok.se/titlar/allmanlitteratur-skonlitteratur/inget-ska-vaxa-over-mig/662695f6-4b4a-45fa-b067-98fc3dc17b5c