tonårspar har kul på allmän plats – Aravind Jayan

Tonårspar har kul på allmän plats av Aravind Jayan är en sådan där roman som känns alldeles självklar samtidigt som den utspelar sig i en mycket annorlunda miljö. De indiska bröderna bor i en mindre stad och är runt 20. De hör till medelklassen, deras far har en affär och modern är lärare och de har båda god utbildning. När romanen börjar så är fadern på väg hem till bostadsområdet i sin splitternya vita bil och alla grannar kan se vilken lyckad familj de är. Mycket snart nås familjen dock av ett rykte, det skall cirkulera en film på den äldre brodern och han flickvän när de har sex i en park. Skandalen är ett faktum och det onämnbara blir spritt överallt. 100 000 visningar på You Tube, ungdomarna tvingas gifta sig och hela familjen blir paria i samhället. Storebror flyttar snart med sin fru och kvar är lillebrodern (som är berättaren i den här boken) och han skall hantera både sina föräldrars skam och omgivningens förkastande kommentarer och det blir svårt att leva det liv som han vill, det verkar bara finnas en utväg: anonymiteten i Bangalore.

Jag gillar mycket att det här är en roman som befinner sig mitt i samtiden, det är lätt att känna igen svenska ungdomar i de indiska killarna samtidigt som de lever i en helt annan kultur med normer och förväntningar som vi kan ha svårt att förstå. Sociala tabun och och skandaler kan tillintetgöra en hel släkt och att ha den absolut senaste tekniken, vara välutbildad med fina karriärsutsikter och samtidigt förväntas gifta sig med någon som föräldrarna valt är en främmande tankevärld som är spännande att möta. Jag påminns om hur snäv min egen världsbild är. Och jag återvände i tanken till min resa till Indien 2020, det är ett spännande land! Kan man inte resa dit så är den här lättlästa boken ett bra sätt att närma sig en värld som samtidigt är mycket lik vår och oändligt olik.

Bildkälla: Natur & Kultur