strandvaskaren – spänningsroman i tjörnmiljö

Strandvaskaren av Elinor Kapp är den fjärde delen i serien om polisen Eddie och hans kollegor på Stenungsundspolisen och boken drar igång med att tre tavlor stjäls från Akvarellmuseet. Eddie och hans flickvän Stella är på väg hem från semester i London när han hastigt kallas in till jobb. Det är mycket värdefulla konstverk som stulits och dessutom verkar någon på insidan vara inblandad då dörrarna är upplåsta och vart har vakten som hade nattpasset tagit vägen? Eddie och hans kollegor börjar nysta i vad som kan ha hänt och de tar lokalbefolkningen till hjälp. Bryggorna i Södra hamnen är sällan helt folktomma, inte ens i sensommartid och den äldre mannen som enträget söker efter vrag och strandfynd, bryggmajorskan och mannen som ser ut över hamnen från sitt köksfönster blir del av uppklarandet.

Jag tänker att man skall läsa den här  lättlästa serien i ordning, man får följa polisernas privatliv och det en är minst lika viktiga komponent som själva brotten. Eddie brottas med sina svårigheter och hans förhållande till Stella är inte helt enkelt när bonustonåringen Nora kommit in i bilden, kollegan Maja funderar på att stadga sig med sin flickvän och stationens driftskuku är den osmidige Tomi som är fullt upptagen med Tinder.

För mig, som känner miljöerna väl, så är det kul att Kapp förlagt brottet till centrala Skärhamn och använder den unika miljön. Det fysiska och geografiska blir tydligt men boken fångar också den mentalitet som man kan möta i många mindre kustsamhällen.

Boken funkar bra som ljudbok, Gunilla Leining passar väldigt bra som inläsare.

Bildkälla: Bokfabriken