kärlek i Seoul – Sang Young Park

Sang Young Parks samtidsroman Kärlek i Seoul  nominerades 2022 till Bookerpriset och den kom nyligen i svensk översättning av Eunah Kim och Dann Ling. Härom veckan damp den ner i min brevlåda, den är del av den prenumeration av Tranans utgivning som jag abonnerar på och nu är då läst/lyssnad på. Romanen börjar med att Young, som är i trettioårsåldern, är bjuden på sin universitetskamrat Jaehees bröllop.

Hur gick det till? De som var kombos och alldeles nyss drog runt på Seouls klubbar och gator, pratade om allt och levde i en studentbubbla. Nu är det vuxenliv och när bröllopsinbjudan gör att Young börjar tänka efter och minnas. Han själv känner sig inte särskilt vuxen, han driver fortfarande runt och tänker sig kanske bli författare och det där sexet med tinderdejter är kanske inte lika lockande längre.

Jag var inte helsåld på den här romanen, det var något distanserat och koolt med texten som gjorde att jag inte riktigt tog mig an den och kanske var det att jag kände mig något mätt på vilsna trettioåringar som lajvar studenter och visar rädsla för att växa upp. Kamma dig, skaffa ett jobb, gör sådant som är svårt och en smula tråkigt. Sådant är vuxenlivet.

Bildkälla: Bokförlaget Tranan