färskt vatten till blommorna – kommande cirkelbok

Färskt vatten till blommorna av Valérie Perrin blev en riktig snackis i Frankrike när den kom och hurra för att den nu finns att läsa på svenska. Jag hade egentligen tänkt avvakta till ljudboken (som verkar dyka upp i januari) men så kom den inbundna som en fin present i min brevlåda. Tack K som skickade! Nu har jag då läst berättelsen om Violette som bor i kyrkogårdens vaktmästarbostad. Hon ser människor komma och gå, hon tar hand om gravarna och hennes hus är en samlingsplats för alla de som arbetar vid kyrkan. En dag kommer en man till kyrkogården, han vill begrava sin mors aska i moderns älskares grav. En ganska ovanlig begäran och för att övertyga Violette så lämnar han moderns dagbok där för Violette att läsa. I korta kapitel, som inleds med ett tänkvärt citat liknande de som man hittar i dödsannonser, så får jag som läser reda på Violettes historia. Hon lever nu ensam i ett tillbakadraget liv vid en kyrkogård men det visar sig att dramatiska händelser lett fram till det beslutet. När nu en trevlig man i passande ålder dyker upp i hennes ganska skyddade universum så är frågan om hon faktiskt vågar sig ut och leva tillsammans med de levande igen.

Det här är en sorglig och samtidigt charmig roman som i sitt anslag är mycket fransk. Jag ser mycket fram emot att prata om den på vår varbergshelg i slutet av januari. Jag är övertygad om att den passar utmärkt som bokcirkelbok.

Bildkälla: EditionsJ