hennakonstnären – Alka Joshi

Hennakonstnären av Alka Joshi gick mig förbi när den kom på svenska 2021 och det var ju synd. Nu kommer del två i den här släktsagan som utspelar sig i Indien och jag ska förstås också läsa Den rosa stadens hemligheter , först en kort text om Hennakonstnären som börjar i Jaipur på 50-talet. Dit kommer den unga flickan Lakshmi från sin by, bortgift med en man som hon inte älskar, makens mor tycker hon dock mycket om och hon lär sig om både örter och kryddor från svärmodern. När hon inte kan ge sin make ett barn misshandlar han henne så illa att hon bestämmer sig för att fly hemmet och försörja sig genom att måla hennamönster. Hon är mycket skicklig och hennes oljor, dekokter och konstnärliga talang tar henne ända till palatset. Hon får förtroenden från de hon behandlar och när hon får allt fler kunder så kan hon ta hand om både sin yngre syster och en ung pojke. Romanen är en historisk feelgood med extrakryddning, de indiska miljöerna är mycket fint beskrivna och både mat, kläder och kultur är spännande och målande skildrat. Lakshmi tar sig genom hårt arbete och smarta planer fram i den traditionstyngda staden och just möjligheten att välja sin framtid är ett centralt tema i den här första delen av det som är en trilogi. 

2020 reste jag på en rundresa till Dehli, Jaipur och Agra. Det var en fantastisk resa på många sätt som jag rekommenderar och massor av texter och bilder från resan hittar man under etikett Indien här på bloggen. (Vill man bara resa i fåtöljen så passar den här romanen mycket bra.) Bilden nedan är mitt eget foto från resan. Jag tror att palatset som avses i boken är detta, det finns ju också ett rosa palats som kallas Vindarnas plats i Jaipur. Båda är helt magiska – särskilt i morgonljus! 

Tidig morgon vid palatset i Jaipur. Februari 2020