återvändaren – Anders Sundkvist

 

Erik Borg återvänder till Luleå för att gå på en gammal skolkamrats begravning och minnen av han högstadietid väcks. På begravningen möter han sin klassföreståndare och när han vill berätta något om klassen så bestämmer sig Erik, som nu är polis i Stockholm, att stanna kvar några dagar i stan. Han har genom åren funderat mycket på vad som egentligen hände klasskamraten Johnny. Nu kanske han kan ta reda på mer, tiden är dock knapp efter som preskriptionstiden för brott är på väg att gå ut. 

I Återvändaren har Anders Sundkvist skrivit en både spännande och skakande spänningsroman. Som arbetande i skolan så väcks känslor när jag lyssnar på ljudboken och när man jobbar med de alla mest utsatta barnen så kommer man dem alltid nära. Man vet att relationerna är det viktigaste och att tilliten och förtroendet som bryts är mycket svårt att reparera. Dessutom så poppar minnen från den egna högstadietiden upp och jag är imponerad över hur Sundkvist berättar om livet på högstadiet 1982 på ett trovärdigt sätt, det var en annan tid. Jag ska absolut läsa nästa bok som heter Akrobaten.  

Bildkälla: Modernista