en handfull vind – en aktuell roman

Negar Nasehs roman En handfull vind har just kommit ut och samtidigt som romanen skildrar Teheran 1978 så klipper de iranska kvinnorna sitt hår i protest mot regimen och dess sedlighetspoliser. Just slutet av 1970-talet var omvälvande i Iran, shahen störtades och ersattes med ett islamistiskt styre lett av ayatolla Khomeini. Mitt i de här händelserna befinner sig romanen huvudkaraktär, den gravida kvinnan Minou och sonen Nima. Maken har rest till Sverige och så snart som Minou kan resa så ska hon komma efter. Grannarna i huset blir Minous vänner och förtrogna och de är politiskt aktiva, de vill störta shahen men drömmer om ett fritt samhälle där solidaritet och jämställdhet råder. I romanen får vi också följa livet i landsflykt för shahen och hans familj, han som levt ett liv i överflöd är nu paria och skickas svårt sjuk runt mellan länder som kan tänka sig ta emot honom. En tredje historia som skildras i boken är den om livet i Sverige för de som en gång flydde från Iran. Minou får i nutid ett meddelande om att hennes mor är svårt sjuk och hon bestämmer sig för att återvända och vårda sin mor, väl i Teheran igen så blir tankarna på livet i exil mycket närvarande och Minou funderar över hur familjen påverkats av flykt och rotlöshet.

Jag tycker mycket om Negar Nasehs romaner, missa inte hennes författarskap!

Läs intervjun i DN! 

Bildkälla: Natur & Kultur