kvinnan – Annie Ernaux

Jag har lyssnat på nobelsprisvinnaren Annie Ernauxs Kvinnan som radioföljetong och det var väl investerade timmar. Romanen som börjar med att berättarens moder dör efter en längre tids sjukdom. Berättelsen handlar om en kvinnas relation till sin mor så som hon var innan alzheimern förändrade henne. När modern nu dött så minns hon en kvinna som hela sitt liv velat mer, velat lämna sin fattiga uppväxt och haft ambitioner för sin dotter. Modern lämnade sitt fabriksarbete och köpte en liten speceriaffär och med hårt arbete så lyckas hon sätta den begåvade dottern i en katolsk flickskola, där känner sig dottern alltid utanför. Hon gör klassresan som modern hade önskat men det har sitt pris, de traditionella förväntningarna på familjeliv är svåra att kombinera med karriär och särskilt svårt är det när man hela tiden måste försöka läsa av de sociala koderna.

Annie Ernaux skriver om sitt liv på ett sådant sätt att det blir allmängiltigt oavsett bakgrund, kön eller erfarenheter. Det är riktigt bra och jag ska absolut läsa fler titlar så snart de kommer i ljud. Imorgon blir det bokcirkel på Lundströms om hennes alldeles nyöversatta bok och på babel i söndags bjöds en lång intervju. Kolla in den!


Bildkälla: Norstedts förlag