jorden runt: fjäderns resa

Mitt ständiga projekt är att finna bilderböcker från alla världens hörn som jag kan använda i min undervisning. Vilken lycka att förlaget Hjulet stod på bokmässan och att jag gick därifrån med en välfylld kasse. Fjäderns resa med text av Cao Wenxuan (Kina) och bild av Roger Mello (Brasilien) är helt underbar bilderbok som passar riktigt fint för högläsning. Inte bara är den vacker i sina tygklädda pärmar utan den är också helt genialisk i sin formgivning. Hoppas det framgår att det finns en flik att fälla ut där en halv fjäder i turkos visas och på varje fågeluppslag så kan man då jämföra fjädern med den som visas och jämföra. Berättelsen är en liten filosofisk pärla och den handlar om en fjäder som inser att den inte längre har en fågel som kan lyfta den upp i himlen. Fjädern beger sig ut på jakt efter sitt ursprung och på vägen möter den ett antal olika fåglar, som den färggranna kungsfiskaren, den pråliga påfågeln och den oansenliga sånglärkan. Extra dramatiskt blir det när fjädern träffar på örnen … 

Alla ni som vill lyfta fram berättelser från olika delar av världen, bildspråk som berikar och vill jobba med värdegrund i skolan. Här har ni en bilderbok som passar perfekt! 

Den kinesiska texten är översatt av Anna Gustavsson Chen och så tacksam man måste vara för både förlag och översättare som gör det möjligt för oss att läsa bilderböcker från fler länder än Sverige och de anglosaxiska.