där barnen är kungar – Delphine de Vigan

Delphine de Vigans roman där barnen är kungar är en bok som jag läst och funderat en hel del över innan jag kunde sätta mig ner och formulera mig. Den väcker verkligen känslor och frågor och den ligger så prick i samtiden att jag emellanåt fick stanna upp i läsningen för att hämta andan.

Den börjar med att en liten flicka har försvunnit och det visar sig att det är den 6-åriga Kimmy som är barnstjärna på sin mamma Mélanies you-tubekanal. Tillsammans med sin äldre bror så är de huvudpersonerna i den influencervärld som orkestreras av föräldrarna. De unboxar leksakspaket, provsmakar mat, gör reklam för kläder, besöker nöjesfält och allt är regisserat och filmat av föräldrarna. Med miljoner visningar på kanalen så blir försvinnandet snabbt viralt och skildringen av familjen varvas med polisen Claras polisarbete för att finna den lilla flickan. Claras bakgrund påverkar hennes val och arbete och hon har en helt annan syn på hur livet ska levas jämfört med lilla Kimmys mamma. De båda representerar ytterligheter i förhållandet till sociala medier och vi andra som är lite vanliga konsumenter av Instagram och Facebook får oss verkligen en tankeställare.

Jag tänkte mycket på JCO s roman My sister, My Love när jag läste. (Kanske för att JCO just nu är aktuell i media) Den utspelar sig innan sociala mediers tid men jakten på status, dyrkandet av yta, relationen mellan syskonen, de av sin mamma utsatta barnen och den försvunna lillasystern gjorde att jag började fundera på den i samband med läsningen. Minns den som mycket bra, den också.

Vigan är en mycket spännande fransk författare och har man missat hennes författarskap så rekommenderar jag verkligen att börja läsa. Om det inte vore för dig är en titel jag uppskattade, Underjordiska timmar en annan. Det som är fint är att hennes romaner oftast är fristående, man kan alltså börja upptäcka hennes texter med den bok man får fatt i.

Bildkälla: Sekwa förlag