lesbiska ligan – en sann kriminalhistoria

Häromdagen lyssnade jag på Mian Lodalens sommarprogram och det påminde mig om att jag glömt att skriva om Lodalens senaste bok. Lesbiska ligan baserar sig på ett omfattande källmaterial där de fem anklagade kvinnornas vittnesmål, vittnesmål från anhöriga och material från tidningar bildar en fiktion som är baserad på fakta. Åren är 1941 – 43 och de två kvinnorna som är i centrum i Lodalens berättelse är Eva och Margit. De får kontakt och inleder ett förhållande som snart präglas av svartsjuka och sjukdom. Eva är hela tiden den som vill mer och när hon berusad tar sig hem till Margit för att försöka övertala henne att de ska bli ett etablerat par så uppträder hon våldsamt, Margit ringer polisen och när Eva ingående svarar på polismännens frågor så leder det till att 5 kvinnor anklagas för otuktigt leverne. Lesbiska handlingar var olagliga, 1944 ändras homosexualitet till att ses som en sjukdom och det är alltså precis innan den förändringen som den här boken utspelar sig. Lesbiska ligan är en intressant och spännande skildring av en tid som känns mycket avlägsen. Det här är del två i den serie som Mian Lodalen skriver för att bredda berättelsen om homosexuellas villkor i Sverige under 1900-talet. Del 1 heter Lisa och Lilly och utspelar sig i början av seklet. Jag tycker att Lodalen landat bättre i den historiska kontexten i Lesbiska ligan och kanske är det kriget i fonden som gör att jag läser den här boken med större intresse än den tidigare. Jag ser fram emot del tre.

Jonas Gardells Ett lyckligare år som kom 2021 är också bok som vill synliggöra de homosexuellas villkor i Sverige, de båda författarna har helt klart en viktig agenda.

Vill man läsa mer om det som i pressen kallades lesbiska ligan eller höra en podd om ämnet så länkar jag till det här.

Bildkälla: Romanus & Selling