hem – Karin Erlandsson

Karin Erlandssons roman Hem är nominerad till Nordiska rådets litteraturpris och det var därigenom jag hittade till boken. Den berättar Ålands historia utifrån kvinnorna och barnens perspektiv och det första kapitlet placerar oss i vikingatid. Där förekommer för första gången den svarta sten med vit cirkel i som som vandrar genom historien. Ålands historia är livet nära havets historia och när jag skriver det här bor jag på en ö där både fiske, jordbruk och sjöfart spelat en stor roll för människorna. Häromdagen gick jag på Pilane järnåldersgravfärl och lät 1000 års historia snudda mina tankar och i den kontexten så blev Erlandssons roman en fantastisk upplevelse. Kapitlen kan läsas som noveller, de är korta fristående nerslag i hur livet, moderskap och familjelivet kan te sig när man lever på en ö i Östersjön. Erlandsson skriver sin berättelse och hon använder inte ett ord för mycket, hon skildrar människor av kött och blod som lever sitt liv i det som de kallar hem.

Bildkälla: Schildts & Söderström