sista sommaren – Eleonore Holmgren

Sista sommaren av Eleonore Holmgren är nominerad till Årets bok  och jag blev genom det påmind om den här romanen som kom förra sommaren. Det är en både sorglig och humoristisk feelgoodare som handlar om hur Britta och hennes väninna Iris bestämmer sig att få en sista sommar tillsammans i deras älskade sommarparadis. De är båda änkor och har båda sina krämpor, barnen har sagt till dem att de inte längre kan klara sig på egen hand i det omoderna huset med stor trädgård. Britta reser ändå när våren kommer och när hon kommer fram så märker hon att en ung man har klättrat in genom ett fönster och bosatt sig i huset. han heter Adam och mellan den gamla damen och honom växer en oväntad vänskap. Han får bo kvar om han hjälper till med huset och det blir en sommar som de båda och Iris inte kunde förställa sig.

Varm och innerlig, charmig och sorglig är adjektiv som passar på den här berättelsen, ska man sammanfatta budskapet så är det aldrig för sent att göra det man önskar. Och att man faktiskt ska passa på för plötsligt är det på riktigt försent. Bra budskap ändå!

Bildkälla: Bazar Förlag