mordet i prästgården – premiär för miss Marple

I flera år hade jag planerat en resa till Devon för att gå i Agatha Christies fotspår och så kom en pandemi emellan. Med Mordet i prästgården blev jag påmind om mina planer som bara måste bli av snart. Jag hade en period i tonåren när jag läste allt av Christie på engelska, min första roman på engelska var faktiskt just Så var de bara en. Nu var det länge sedan jag läste Christie och därför var det extra kul att ta sig an det första fallet där miss Marple figurerar. 1930 kom den romanen och jag är väldigt förtjust i genren. I den lugna lilla byn begås det mord och den försynta miss Marple är med sin observationsförmåga den som synar de sociala mönstren, hon lägger ihop ledtrådarna och bidrar till att det hela blir utrett. Hur många brittiska deckare och TV-serier har inte byggts på de här premisserna och Mordet i prästgården blir en klassiker som man inte kan förbigå när man pratar pusseldeckare.

Jag måste nu faktiskt leta upp en engelsk deckarserie med massor av avsnitt så att jag kan komma i stämning, först av allt blir det att se alla avsnitt av miss Marple. Kan det bli en resa den här sommaren?

Bildkälla: Bookmark